Що потрібно знати про промислові холодильні камери

Що потрібно знати про промислові холодильні камери

Промислова холодильна камера є великою частиною будь-якого сучасного виробництва і зберігання товарів, що вимагають суворого температурного контролю. В умовах збільшення обсягів постачання і транспортування, а також виробництва, зростає потреба в надійних системах холодопостачання.

Таке обладнання дає змогу зберігати свіжість продуктів, якість сировини та лікарських препаратів, а також оберігають їх від псування. Ці системи мінімізують втрати та підвищують ефективність процесів виготовлення в таких галузях, як харчова промисловість, медицина, фармацевтика і логістика.

Пристрій та їхній принцип роботи

Такі морозильні комплекси являють собою складні пристрої, які складаються з безлічі окремих компонентів, наприклад:

  • теплоізольованих панелей;
  • холодильного обладнання;
  • систем контролю.

На вигляд це величезний холодильник з відповідними апетитами, який служить різним цілям. Залежно від специфіки, такі механізми мають різні режими, конструкцію, системи управління.

Читайте також з яких частин складається холодильний агрегат

В основі кожної камери охолодження лежить грамотна конструкція, що дає змогу тримати стабільний рівень всередині, без впливу температури ззовні:

  • Теплоізоляційні панелі виконані з матеріалів, які мають низький рівень проведення тепла. Нерідко вони виготовлені з пінополіуретану або пінополістиролу і покриваються шаром металу (сталь або алюміній). Щоб підвищити надійність, може бути додано захист від механічних впливів або корозії.
  • Система охолодження виконує роль «серця» нашої з вами камери й складається з чотирьох агрегатів — конденсатора, випарника, комплексу трубопроводів з холодоагентом, а також компресора.
  • Електронне управління, відповідно, мозок. За наявності датчиків, контролерів і тому подібних механізмів, здійснюється регулювання роботи камери. Деякі моделі передбачають віддалений доступ до налаштувань функціонування.
  • Холодильна камера промислова має ще один цікавий компонент — вентиляцію та осушення, який контролює вологість. Надлишок вологи утворює конденсат, який може негативно впливати на вміст усередині, стати причиною появи бактерій або грибків.

Принцип роботи являє собою замкнутий цикл:

  • відбувається стиснення холодоагенту зі збільшенням тиску і температури;
  • гарячий газ переходить у пристрій конденсації, де знову стає рідким, відводить тепло;
  • уже холодний агент проникає у випарник, де завдяки розширенню різко знижується його температура;
  • далі забирається тепло із самої камери.

У результаті температура всередині підтримується на заданому рівні автоматично і постійно, а коли датчики фіксують відхилення, система управління регулює потужність охолодження. Але іноді цей процес порушується, що призводить до намерзання камери. Читайте, чому в холодильній камері замерзають продукти, тут.

Типи промислових холодильних камер

Існує кілька видів промислових установок, кожен з яких має свою специфіку застосування — від характеристик продукції до транспортування. Сюди входить охолоджувальна, яка підтримує температуру, близьку до нуля градусів Цельсія. Найбільше застосування в збереженні свіжості продуктів, яким не потрібне замороження.

Морозильні забезпечують температурний діапазон від -18 до -25 градусів і призначені для зберігання продуктів, речовин, рідин, які потребують заморозки. У таких умовах активність мікроорганізмів знижується, що дає змогу зберігати продукцію протягом тривалого часу.

Шокові призначені для швидкого заморожування за температури -30 і нижче. Цей тип камер широко використовується в харчовій промисловості, оскільки швидке заморожування дає змогу зберегти структуру та поживні властивості. Переважно це стосується м’ясної галузі.

Виділяють кілька типів, які розрізняються за варіантом охолодження:

  • з прямим;
  • з динамічним;
  • з водяним;
  • абсорбційні.

Перший є найбільш простим і надійним варіантом, де відбувається вищеописаний цикл охолодження. Наявність вентиляторів, які розганяють холодне повітря простором камери, передбачена динамічним виробництвом холоду. Водяне та абсорбційне охолодження в харчовій сфері мало популярне, бо потребує складної структури та доступу до джерел води, або, у випадку з абсорбцією, має низьку ефективність.

Сфера застосування

Холодильні камери промислові застосовуються в безлічі галузей, де необхідне суворе дотримання температурних режимів:

  • У харчовій промисловості — виробничі та переробні підприємства використовують камери для зберігання сировини й готової продукції. Такі камери важливі для м’ясопереробних компаній, виробництв напівфабрикатів і заморожених продуктів, пекарень і молочних заводів.
  • Медицина з фармацевтикою — у виробництві такого роду найважливішою умовою є підтримання однакових температур для збереження вакцин, лікарських препаратів і біологічних матеріалів. У таких камерах виключаються температурні коливання.
  • В аграрній галузі використовуються для тимчасового зберігання зібраного врожаю. Вони зберігають якість і свіжість рослин, плодів, до їх транспортування або продажу. Це стосується фруктів і овочів, які схильні до швидкого псування за неналежних умов зберігання.
  • Логістичні центри немислимі без їх існування. Таке обладнання незамінне на складах для короткострокового зберігання товарів перед відправленням. Кліматичні комплекси забезпечують необхідний режим і дають змогу запобігти псуванню продукції до моменту її доставлення.

Сучасні холодильні камери можуть адаптуватися до особливих вимог різних галузей, а з розвитком технологій стають більш зручними та економічними. Впровадження такої системи — це інвестиція, яка окупається через більш правильне зберігання. Зв’яжіться з нашими фахівцями, які допоможуть підібрати холодильну камеру для молочної та кисломолочної продукції, а також дадуть необхідну консультацію.

Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!