Технологія виробництва пива

Технологія виробництва пива

Технологія виготовлення пива – це те, що ви обов’язково повинні знати, якщо хочете займатися виробництвом популярного хмільного напою. Подібні знання обов’язково знадобляться, причому в найрізноманітніших ситуаціях:

  • якщо ви відкриваєте крафтову пивоварню і хочете розібратися в процесі;
  • якщо ви навчаєтеся на харчовому факультеті і готуєте курсову роботу;
  • коли важливо вибрати правильне обладнання для варіння і охолодження (наприклад, чилер для охолодження сусла);
  • якщо ви плануєте модернізацію цеху і хочете розуміти, як все працює;
  • коли потрібно провести аудит виробництва і скласти технічне завдання;
  • або просто хочете варити пиво вдома і не зіпсувати першу партію.

Ми розбираємо, як роблять пиво – по кроках, без здогадок. Не використовуємо узагальнень і міфів. Замість цього спираємося на перевірені джерела: підручник “Brewing: Science and Practice” (W. Hardwick, CRC Press, 2003), “Technology Brewing and Malting” (W. Kunze, VLB Berlin, 2010), рекомендації Європейської пивоварної конвенції (EBC), а також каталоги обладнання відомих європейських брендів.

Содержание

    З чого роблять пиво і як це впливає на смак

    З чого роблять пиво – це база. Склад, насправді, досить простий: вода, солод, хміль, дріжджі. Але нюансів більше, ніж здається.

    Хороша вода не повинна містити хлор і повинна мати нейтральну жорсткість. Для лагерів важлива м’яка вода, для елів – трохи більш жорстка. Це впливає на розкриття солоду і роботу дріжджів.

    Солод роблять з ячменю. Його замочують, пророщують, сушать і обсмажують. Світлий солод дає хлібний смак, темний – кавові і карамельні ноти. Знати все це набагато важливіше, ніж здається. За даними Kunze (2010), смак пива на 60% формується саме солодом.

    Хміль потрібен не тільки заради гіркоти. Він також дає стійкість і захищає від окиснення. Його додають в різний час варіння – ранній дає гіркоту, пізній – аромат.

    Технологія пивоваріння на цьому етапі включає контроль за екстрактивністю, вологістю і ферментною активністю солоду. Ми переконані: ігнорувати цей етап – значить втрачати стабільність смаку.

    Технологія варіння пива – навіщо потрібні паузи

    Технологія пивоваріння складається із затирання, фільтрації і кип’ятіння. На затиранні потрібно витримувати температурні паузи. Це необхідно, щоб ферменти солоду розщепили крохмаль у цукри.

    Знаєте що? Без цих пауз сусло вийде небродильним, а пиво буде порожнім. Ось навіщо потрібні три основні фази:

    • 52-55 °C – білкові ферменти;
    • 62-65 °C – бета-амілаза;
    • 72-75 °C – альфа-амілаза.

    Після затирання роблять фільтрацію – відокремлюють жом від солодкої рідини. Потім кип’ятять сусло з хмелем. Це стерилізує, випаровує небажані сполуки і розкриває гіркоту.

    Технологія виробництва пива також включає охолодження сусла. Без нього дріжджі загинуть. Охолодження роблять через пластинчасті теплообмінники або чилери.

    Технология варки пива – зачем нужны паузы

    Технологія приготування пива – ферментація

    Технологія пива продовжується бродінням. Після охолодження сусла до потрібної температури вносять дріжджі. Вони з’їдають цукри і виробляють спирт, вуглекислий газ і ароматичні сполуки.

    Є верхове бродіння (елі) і низове (лагери). Елі бродять при 18-22 °C і швидше. Лагери – при 9-13 °C, довше. Після бродіння пиво витримують на холоді – воно дозріває, освітлюється, набуває смаку.

    На цьому етапі обов’язково треба стежити за густиною сусла, рівнем pH і температурою. Як показує досвід, саме тут найчастіше виникають проблеми: неприємний запах, каламутність, слабка карбонізація.

    Як робиться пиво? Спочатку солодке сусло, потім – ферментація, витримка, фільтрація. Але кожен крок впливає на результат.

    Тип пива

    Температура бродіння

    Час ферментації

    Витримка

    Ель

    18-22 °C

    5-7 днів

    1-2 тижні

    Лагер

    9-13 °C

    10-21 день

    3-6 тижнів

    Етапи виробництва пива в розрізі обладнання

    Абсолютно всі етапи виробництва пива вимагають точного обладнання. Варильні котли, фільтр-чани, танки бродіння, охолоджувачі – все повинно працювати злагоджено.

    Технологічний процес виробництва пива не можна спростити до “все вариться і бродить само”. Наприклад, неправильний теплообмін призводить до недобродженого пива або переохолодження дріжджів.

    З чого робиться пиво і навіщо це знати

    З чого роблять пиво – це не тільки про інгредієнти. Це ще й про контроль, графіки, розрахунки. Ми впевнені, що будь-який керівник проекту повинен розуміти етапи пивоваріння. Це допомагає спілкуватися з технологами, вибирати постачальників і планувати логістику.

    Технологія виробництва пива складається з дрібниць. Пропустили фільтрацію – в пляшці осад. Не витримали паузу – дріжджі “задихнуться”. Відмовили насоси – бракована партія. Тому потрібен досвід, розрахунок і діалог між усіма учасниками виробництва.

    На підставі нашого 11-річного досвіду в поставці і встановленні кліматичного обладнання ми знаємо, що будь-яка помилка на етапі охолодження може зіпсувати всю партію. Наші монтажники адаптують чилери під кожну пивоварню. Десь важливий швидкий відгук, десь – висока температура води. Ми використовуємо рішення, протестовані на реальних виробництвах в Україні.

    Ми робимо цю статтю не тільки заради інтересу. На наш погляд, вона допомагає:

    • краще розуміти ланцюжок виробництва;
    • не витрачати гроші на зайві етапи;
    • розмовляти з технологами однією мовою;
    • не боятися слів “сусло”, “затирання” і “лагер”.

    Якщо ви інженер, проектний менеджер або просто захоплена людина – вам обов’язково знадобляться ці знання.

    Из чего делается пиво и зачем это знать

    FAQ

    З чого робиться пиво?

    Пиво роблять з чотирьох компонентів: вода, солод, хміль, дріжджі. Також використовують добавки: кукурудза, рис, цукор. Все залежить від рецептури і стилю. Класичні сорти використовують мінімум інгредієнтів.

    Як роблять пиво в промислових умовах?

    Промислова технологія схожа з домашньою: солод затирають, сусло фільтрують, кип’ятять з хмелем, охолоджують і збраживають. Відмінність – в масштабі, автоматизації і точності контролю параметрів.

    Які етапи приготування пива обов’язкові?

    Обов’язкові етапи: затирання, фільтрація, кип’ятіння, охолодження, бродіння, витримка. Деякі пивоварні також проводять пастеризацію і фільтрацію. Але базові кроки однакові для всіх.

    Чим відрізняється технологія пивоваріння лагера від еля?

    Лагери бродять при низьких температурах і довше дозрівають. Елі – швидше, при порівняно високих температурах. Через це лагери вимагають точного охолодження і температурного контролю.

    Скільки часу займає повний цикл пивоваріння?

    У середньому від 3 до 6 тижнів. Елі можна випустити через 2 тижні, лагери – не раніше ніж через місяць. Все залежить від рецептури, обладнання і умов зберігання.

    Що важливо при виборі обладнання для варіння?

    Обладнання повинно підходити під об’єм, стиль пива і технології заводу. Важливо враховувати енергоефективність, спосіб охолодження, доступ до обслуговування і сумісність з іншими вузлами.

    Список використаних для написання статті джерел:

    1. Hardwick, W. Brewing: Science and Practice. CRC Press, 2003.
    2. Kunze, W. Technology Brewing and Malting. VLB Berlin, 2010.
    3. Miedaner, P. Brewing Technology. Springer, 2008.
    Vehicle added!
    The vehicle is already in the wishlist!