Умови зберігання картоплі в овочесховищі

Умови зберігання картоплі в овочесховищі

Вирощувати картоплю вміє багато хто. А ось зберегти врожай до весни – це справжнє мистецтво, особливо коли йдеться про великі обсяги. Неправильне зберігання картоплі може погубити тонни продукції за кілька тижнів.

Овочесховище – не просто великий підвал. Це складна система, де кожен параметр важливий. Якщо це великий об’єкт, встановлюється промислова холодильна камера. Температура, вологість, вентиляція – все повинно працювати як годинник, інакше втрати неминучі.

Знаєте що? Правильна технологія зберігання картоплі може зберегти до 95% врожаю. А при порушеннях втрати сягають 50% і більше. Різниця колосальна.

Содержание

    Основи технології зберігання картоплі

    Картопля – живий організм. Після збирання вона продовжує дихати і витрачати енергію. Тому наше завдання – уповільнити ці процеси, але не зупинити повністю. Бульби виділяють тепло, вологу і вуглекислий газ. Якщо їх накопичиться занадто багато, картопля почне псуватися. Тому потрібна система, яка видаляє зайве і підтримує баланс.

    Зберігання картоплі ділиться на три етапи:

    1. Перший – лікувальний період. Картопля «заліковує» ушкодження після збирання.
    2. Другий – охолодження до робочої температури.
    3. Третій – основне зберігання.

    Кожен етап вимагає своїх умов. Порушиш режим на будь-якому з них – втратиш врожай.

    Оптимальна температура для зберігання картоплі

    Температура – головний фактор успіху. Від неї залежить все: швидкість дихання, розвиток хвороб, якість бульб.

    Лікувальний період триває 10-14 днів. Температура зберігання картоплі в цей час тримається на рівні +12-18 градусів. Картопля активно заліковує порізи і забої. Період охолодження займає 20-30 днів. Температуру поступово знижують до робочих значень. Швидкість охолодження – не більше 0,5 градуса на добу.

    Основне зберігання проходить при температурі +2-4 градуси. Це оптимальна температура для зберігання картоплі більшості сортів. При такому показнику бульби залишаються здоровими місяцями.

    Але є нюанси. Мінімальна температура зберігання картоплі – це +2 градуси. Нижче не можна – картопля підмерзне і стане солодкою, оскільки крохмаль перетвориться на цукор. А ось максимальна температура зберігання картоплі на складі – +5 градусів. При вищому показнику бульби починають проростати.

    Читайте також якою повинна бути температура в овочесховищі

    Ось проста таблиця температурних режимів:

    Період зберігання

    Температура

    Тривалість

    Лікувальний

    +12-18°C

    10-14 днів

    Охолодження

    +12 до +2°C

    20-30 днів

    Основне зберігання

    +2-4°C

    До 8 місяців

    Оптимальная температура для хранения картофеля

    Вологість і вентиляція в овочесховищі

    Температура важлива, але не менш важлива вологість. Картопля на 80% складається з води, і цю воду потрібно зберегти.

    Відносна вологість повітря повинна бути 85-95%. При низькій вологості бульби зморщуються і втрачають вагу, при високій – розвивається гниль. Вентиляція вирішує відразу кілька завдань – вона видаляє зайве тепло і вологу, подає свіже повітря, перемішує повітряні маси.

    Кратність повітрообміну залежить від періоду зберігання картоплі. У лікувальний період потрібно 50-70 кубометрів повітря на тонну картоплі на годину. При основному зберіганні достатньо 10-15 кубометрів.

    Читайте також: зберігання капусти в овочесховищі

    Як зберігати картоплю у великих обсягах

    Зберігання картоплі в промислових масштабах – справа серйозна. Тут йдеться про сотні і тисячі тонн. Навалом – найпростіший спосіб. Картоплю насипають купами висотою 3-5 метрів – це дешево і практично. Але є мінуси – нижні шари можуть задавитися під вагою верхніх.

    У контейнерах – більш сучасний метод. Картоплю розміщують у спеціальних ящиках, тоді легше контролювати якість і зручніше перевозити. У секціях – проміжний варіант. Склад ділять на відсіки, в кожному свій мікроклімат. Можна зберігати різні сорти окремо.

    Висота насипу залежить від сорту і призначення. Насіннєву картоплю зберігають шаром не вище 3 метрів, продовольчу можна насипати до 5 метрів.

    Читайте також: зберігання огірків у холодильних камерах

    Підготовка картоплі до тривалого зберігання

    Зберігання картоплі починається ще в полі. Копати потрібно в суху погоду, адже вологі бульби погано зберігаються. Після збирання її сортують, пошкоджені бульби відкладають окремо. Їх можна зберігати недовго або пустити на переробку.

    Мити картоплю перед закладанням не можна. Земля захищає шкірку від ушкоджень, а волога після миття може призвести до гниття. Калібрування теж важливе – великі і дрібні бульби зберігають окремо, оскільки у них різна інтенсивність дихання.

    Системи контролю мікроклімату

    Сучасні овочесховища – це високотехнологічні комплекси. Тут все автоматизовано:

    1. Датчики температури встановлені по всьому об’єму. Вони передають дані в центральний комп’ютер, а система сама регулює роботу вентиляторів і холодильних установок.
    2. Датчики вологості не менш важливі. Вони вмикають зволожувачі або осушувачі повітря. Підтримують потрібний рівень вологості автоматично.
    3. Датчики вуглекислого газу стежать за диханням картоплі. Висока концентрація CO2 сигналізує про проблеми.
    Системы контроля микроклимата

    Періоди і режими зберігання картоплі

    Технологія зберігання картоплі передбачає кілька режимів. Спокій – найтриваліший період. Картопля спить і майже не витрачає енергію, триває з жовтня по лютий.

    Пробудження починається наприкінці зими. Бульби готуються до проростання, тому потрібно бути особливо уважним. Проростання – критичний період. Якщо не вжити заходів, вся картопля дасть паростки і товарний вигляд буде втрачено.

    Для насіннєвої картоплі є спеціальний режим. За місяць до посадки температуру підвищують до +10-12 градусів, що прискорює пробудження вічок.

    Контроль якості під час зберігання

    Зберігання картоплі – процес, що вимагає постійного контролю. Не можна просто закласти і забути.

    Температуру перевіряють щодня, причому в різних точках сховища. Особливо в центрі насипу, оскільки там температура завжди вища. Вологість контролюють не рідше разу на тиждень. Використовують спеціальні прилади – психрометри.

    Стан картоплі перевіряють регулярно. Беруть проби з різних місць, оглядають на предмет хвороб і ушкоджень. Ведуть журнал спостережень, записують всі параметри і зауваження. Це допоможе зрозуміти причини втрат.

    Сучасні технології зберігання

    Технологія зберігання картоплі постійно розвивається. З’являються нові методи і обладнання.

    Контрольована атмосфера – перспективний напрямок. Знижують вміст кисню і підвищують концентрацію вуглекислого газу, в результаті картопля «засинає» ще глибше. Озонування допомагає боротися з хворобами, адже озон вбиває бактерії і грибки. Але тут потрібне спеціальне обладнання.

    Обробка інгібіторами проростання продовжує термін зберігання. Спеціальні препарати не дають картоплі проростати.

    Правильне зберігання картоплі – запорука її збереженості

    Умови зберігання картоплі в овочесховищі – це ціла наука. Пам’ятайте головне: овочі потрібно не просто зберегти, а зробити це з мінімальними втратами. Правильна технологія зберігання картоплі дозволяє це зробити.

    Не економте на обладнанні. Хороша вентиляція і система контролю окупляться швидко. А втрати від поганого зберігання можуть бути величезними.

    Вивчайте особливості своїх сортів, ведіть записи і аналізуйте результати. Досвід – найкращий учитель у справі зберігання картоплі.

    Vehicle added!
    The vehicle is already in the wishlist!