Зберігання огірків у холодильних камерах

Зберігання огірків у холодильних камерах

Огірки – примхливі овочі. Купили свіжі, а через кілька днів вони вже в’ялі і жовті? Знайома ситуація. А при правильному підході зберігання свіжих огірків може розтягнутися на тижні.

Холодильна камера промислова дає відмінну можливість продовжити життя цим зеленим овочам. Але тут є свої тонкощі. Поставив не при тій температурі – огірки підмерзнуть. Забув про вологість – висохнуть як чіпси.

Тож потрібно розібратися, як правильно організувати зберігання огірків на складі і в домашніх умовах.

Содержание

    Чому огірки так швидко псуються

    Огірки на 95% складаються з води, тому вони дуже чутливі до будь-яких змін вологості. При кімнатній температурі вони втрачають вологу буквально на очах. А ще продовжують «дихати», тобто виділяти етилен, який прискорює дозрівання і псування.

    Ось що відбувається з огірками при неправильному зберіганні:

    • жовтіють від перестигання;
    • стають м’якими і в’ялими;
    • покриваються темними плямами;
    • починають гнити з кінчиків.

    Основні принципи зберігання огірків у холодильних камерах

    Умови зберігання огірків у холодильних камерах будуються на трьох китах: температура, вологість і циркуляція повітря.

    Температура повинна бути стабільною. Перепади навіть на 2-3 градуси сильно скорочують термін зберігання огірків. Вологість потрібна висока, але не критична, інакше з’явиться пліснява. А циркуляція повітря допомагає підтримувати рівномірні умови по всій камері.

    До речі, огірки не люблять сусідства з деякими фруктами. Яблука, груші, банани виділяють етилен, тому поруч з ними вони швидко перестигають і жовтіють.

    Рекомендуємо прочитати: товарне сусідство овочів і фруктів на складі

    Основные принципы хранения огурцов в холодильных камерах

    Температурні режими і вологість

    А тепер конкретні цифри. Для різних сортів огірків потрібні різні умови:

    Тип огірків

    Температура (°C)

    Вологість (%)

    Максимальний термін зберігання

    Парникові гладкі

    +10…+12

    85-90

    10-14 днів

    Ґрунтові горбкуваті

    +8…+10

    90-95

    7-10 днів

    Засолювальні сорти

    +7…+9

    85-90

    5-8 днів

    Довгоплідні тепличні

    +11…+13

    80-85

    12-16 днів

    Температура нижче +7°C небезпечна, оскільки в такому разі огірки отримують холодові ушкодження – стають водянистими, втрачають смак, швидко гниють. А при температурі вище +15°C вони перестигають і жовтіють.

    При вологості 70% огірки сохнуть, а при 100% – покриваються конденсатом і гниють. Золота середина – 85-90%.

    Підготовка огірків до зберігання

    Перед закладанням у холодильну камеру огірки потрібно підготувати. Це безпосередньо впливає на термін зберігання огірків.

    Спочатку сортування. Відбирають тільки здорові плоди без ушкоджень, вм’ятин, темних плям – навіть маленька подряпина може стати джерелом гниття для всієї партії. Великі огірки зберігаються гірше – у них груба шкірка і більше насіння. Найкраще лежать середні плоди довжиною 8-12 см.

    Мити огірки перед зберіганням не можна. Вода змиває природний восковий наліт, який захищає від втрати вологи. Максимум – акуратно протерти сухою ганчіркою.

    А ось що цікаво: огірки, зібрані вранці, зберігаються краще вечірніх. Вранці в них більше вологи і менше цукрів.

    Упаковка і розміщення огірків у камері

    Зберігання свіжих огірків у холодильній камері вимагає правильного пакування. Найкращий варіант – перфоровані поліетиленові пакети, які зберігають вологу, але дають дихати овочам.

    Можна використовувати дерев’яні ящики з вентиляційними отворами. Дно встеляють папером або соломою. Огірки укладають у 2-3 шари, перекладаючи кожен шар папером.

    Пластикові контейнери з кришкою теж підходять. Головне – робити отвори для повітря. Без вентиляції огірки «задихнуться» і почнуть гнити.

    У холодильних камерах промислового типу огірки розміщують на стелажах. Відстань між ящиками – не менше 5 см для циркуляції повітря. Від стін теж відступають на 10-15 см.

    Читайте також при якій температурі зберігаються заморожені продукти

    Терміни зберігання огірків у різних умовах

    Термін зберігання огірків сильно залежить від умов. Ось порівняльна таблиця:

    Умови зберігання

    Температура

    Вологість

    Термін зберігання

    Стан огірків

    Кімнатна температура

    +20…+25°C

    60-70%

    2-3 дні

    Швидко в’януть і жовтіють

    Звичайний холодильник

    +4…+6°C

    80-85%

    4-7 днів

    Можуть підмерзнути

    Холодильна камера (правильний режим)

    +10…+12°C

    85-90%

    10-14 днів

    Зберігають свіжість

    Професійне сховище

    +10…+12°C

    90-95%

    14-21 день

    Товарний вигляд

    На практиці навіть у хороших умовах огірки починають втрачати товарний вигляд через тиждень. Тому їх намагаються реалізувати якомога швидше.

    Помилки при зберіганні огірків

    Найчастіша помилка – занадто низька температура. Багато хто думає: чим холодніше, тим довше зберігається. Але з огірками це не працює – при +4°C вони отримують холодові ушкодження вже через добу.

    Друга помилка – зберігання в щільно закритих пакетах без вентиляції. Огірки продовжують дихати і виділяти вологу, а в герметичному пакуванні створюється парниковий ефект, з’являється конденсат і пліснява.

    Третя проблема – сусідство з не підходящими продуктами. Огірки не можна зберігати поруч з яблуками, грушами, помідорами. Ці плоди виділяють етилен, який прискорює дозрівання і псування огірків.

    А ще багато хто забуває про циркуляцію повітря, ставлять ящики впритул один до одного, забивають камеру під зав’язку. В результаті в центрі створюється застійна зона з підвищеною температурою і вологістю.

    Ошибки при хранении огурцов

    Особливості зберігання огірків на складах

    Зберігання огірків на складі має свої особливості. Великі об’єми вимагають більш ретельного контролю умов.

    У промислових холодильних камерах встановлюють кілька датчиків температури і вологості. Вони повинні показувати однакові значення у всіх зонах. Якщо є перепади – значить, з вентиляцією проблеми.

    Завантаження камери роблять поступово. Якщо відразу помістити велику партію теплих огірків, система охолодження може не впоратися. Температура підніметься, і частина продукції зіпсується.

    Огірки розміщують на стелажах в один шар. Максимум – у два шари з прокладкою з паперу або картону. При більшій висоті укладання нижні плоди мнуться під вагою верхніх.

    Перевірку стану огірків проводять щодня. Зіпсовані плоди відразу прибирають, щоб вони не заражали сусідні. Один гнилий огірок може зіпсувати цілий ящик за ніч.

    Практичні поради для ефективного зберігання огірків

    Хочете максимально продовжити термін зберігання огірків? Ось кілька перевірених прийомів:

    1. Огірки краще зберігати хвостиками вниз. У такому положенні вони довше зберігають вологу і залишаються пружними. В ящиках їх можна ставити вертикально, як солдатиків.
    2. Корисно накривати огірки вологою тканиною – це створює додаткову вологість навколо плодів. Тканину міняють кожні 2-3 дні, щоб не з’явилася пліснява.
    3. Якщо помітили перші ознаки в’янення, можна спробувати «реанімувати» огірки. Їх на 30 хвилин поміщають у холодну воду, потім обсушують і прибирають у холодильну камеру. Пружність частково відновлюється.

    А ось ще хитрість: огірки зберігаються краще, якщо їх зібрати трохи недозрілими. Повністю стиглі плоди швидко перестигають і жовтіють.

    Сезонні особливості зберігання огірків

    Умови зберігання огірків можуть змінюватися залежно від сезону. Літні огірки, вирощені у відкритому ґрунті, більш витривалі – вони краще переносять коливання температури і вологості. Зимові більш ніжні, тому їм потрібні стабільні умови без перепадів. Найменше порушення режиму – і вони швидко втрачають товарний вигляд. Весняні огірки займають проміжне положення. Вони вже не такі ніжні, як зимові, але ще не такі витривалі, як літні.

    У спекотну погоду особливо важливо швидко охолодити огірки після збору. Кожна година зволікання скорочує термін зберігання на добу. Тому великі господарства використовують мобільні холодильні установки прямо в полі.

    Зберігання свіжих огірків у холодильних камерах – це наука і мистецтво одночасно. Потрібно врахувати безліч факторів: температуру, вологість, циркуляцію повітря, упакування, сусідство з іншими продуктами. При дотриманні всіх правил термін зберігання огірків можна продовжити до 2-3 тижнів. Це дає можливість скоротити втрати, збільшити прибуток і завжди мати свіжі овочі на столі.

    Vehicle added!
    The vehicle is already in the wishlist!